Ohlédnutí za konferencí Stavby z přírodních materiálů 2016

10.03.2016 01:50

Ohlédnutí za konferencí „Stavby z přírodních materiálů Praha 2016“

Poslední únorový víkend proběhla v Impact Hub Praha konference Stavby z přírodních materiálů Praha 2016“, na které se sešlo kolem 300 lidí, letos dokonce i s mezinárodní účastí. Byl to nabitý víkend, plný přednášek, užitečných informací, osobních příběhů a podnětných setkání. Složení účastníků bylo hodně různorodé, byli tu stavaři, architekti, řemeslníci, alternativci, studenti, maminky na mateřské, zahradníci, farmáři, umělci, filmaři, aktivisti.   Tak čtvrtina  účastníků  se na dotaz organizátora přihlásila k rukám od hlíny a zkušenosti s přírodním stavitelstvím. Stavět v přírodním duchu chtěli všichni. Většina návštěvníků už nějaké povědomí o přírodním stavitelství měla, přišli si však vše naposlouchat, „nakopnout se“, znovu se ujistit, že se to dá. Nejde už o nějaké tápání či experimenty, informace, odborníci i řemeslníci už se dají najít.

Atmosféru konference zachycenou na fotografiích můžete nalézt v tété fotogalerii - www.baobaby.org/konference/fotogalerie/

Konference byla informačně hodně náročná, zvláště sobotní den byl úplný maraton!  Pozvaní lektoři sdíleli své příběhy i zkušenosti, předvedli své nejnovější realizace a odpovídali na dotazy návštěvníků. Dozvěděli jsme se toho hodně o slámě, hlíně, konopí a dalších přírodních materiálech, ale také o udržitelném způsobu života, soběstačnosti, hospodaření s vodou, ekologii, filosofii. Díky velké šíři záběru témat konference, věřím tomu, že každý si odnesl jiné odpovědi či inspirace, podle toho, co zrovna u své stavby řeší. Všechny přednášky i letos nahrávala „Akademie soběstačnosti“ a budou ke zhlédnutí online.

Velký zájem jsem vnímala o témata technologií energetické úspornosti, hospodaření s vodou a komunitního způsobu života. Zvláště přednášky o hospodaření s vodou, které se konaly až ve večerních hodinách sobotního dne, byly pozorně sledovány, přesto, že poslední z přednášek končila až kolem půl desáté večer.

Novinkou letošního ročníku byla mezinárodní účast, nejen  přednášejících, ale i  návštěvníků. Dorazili hosté z Německa, Rakouska, Švýcarska, Chorvatska, Itálie, Francie,  Maďarska, Anglie, Ekvádoru, Španělska, Slovinska, Peru, Taiwanu, Mongolska, Slovenska, Polska. Celá konference byla totiž letos simultánně tlumočená do angličtiny, velký dík skvělému tlumočníkovi Josefovi  Kováčikovi, na kterého jsem slyšela jen samou chválu. Pestré zahraniční složení návštěvníků určitě celou konferenci obohatilo a přineslo nové inspirace pro přírodní tvoření i styl života.

Další novinkou konference byla úžasná nástěnka „Nabídky a poptávky“, kam mohli návštěvníci zaznamenat svou nabídku či poptávku práce,  služeb, pozemku, komunity, dovedností, pomoci atp. Z příspěvků na nástěnce je patrný celkový přátelský duch konference i kreativita návštěvníků, posuďte sami.

Plusem konference bylo také tržiště firem a materiálů v jedné z vedlejších místností Hubu, kde měli návštěvníci možnost si některé přírodní materiály osahat, podívat se na různé vzorky materiálů, vyzvědět zajímavé informace, nakoupit si literaturu.

Kromě přednášek a oficiálního programu jsem si velmi užila také sobotní večer neplánované afterparty, kdy došlo i na společný jamming, zpěv a tanec. Ráda bych také poděkovala za vynikající jídlo Mistru kuchaři Jaroslavu Bonnovi i partě z Villa Flora, kteří nás celý víkend obšťastňovali a dobíjeli vybranými dobrotami.

Přírodní stavitelství je o stavění srdcem, je to tvůrčí práce, při které se lidi krásně propojují. Milujeme věci, které tvoříme,  a většina stavitelů nakonec přijde na to, že stavba je postupný proces a nejlepší je si vše postavit sám, se svou rodinou a přáteli.  Přírodní stavitelé jsou krásní lidé se zájmem o životní prostředí, zdravý styl života, soběstačnost, ekologii, ale také o sdílení zkušeností s ostatními a hledání způsobu života prospěšného pro celou společnost. Jako návštěvník odcházím posilněna na duchu, povzbuzena na cestě, obohacena o krásná setkání. Díky vám všem za inspirující setkání, byla to radost ocitnout se ve společnosti tolika kreativních lidí!

Jsem ráda, že jsem se na přípravě konference mohla podílet i já,  mám příjemný pocit z dobře odvedené práce a již teď se těším na další ročník. Jak říkal stavitel Petr Skořepa: „Přírodní stavitelé jsou lidé pracovití a tvořiví, přes léto se věnují většinou svým stavbám a kurzům, ale na konci zimy mají jednou za rok skvělou příležitost se setkat, posdílet své zkušenosti a užít si parádní mejdan“. Doufám, že se v příštím roce znovu setkáme!

A na závěr ještě výzva pro přírodní stavitele:

Ráda bych vyzvala účastníky konference i vás ostatní, co se chystáte stavět nebo už stavíte. Podělte se o své zkušenosti se stavbou přírodního obydlí, povzbuďte i další, aby stavěli přírodně.  Média si žádají vaše příběhy, sdílejte své nadšení. Ráda vám při tom budu nápomocná.  

Nicol Vondra

Nezávislá redaktorka

777nicol@gmail.com

Facebook: Oázy života

 

Zpět

Aktuálně

  • 31.05.2014 17:31

    Greenfest Liberec,31. května 2014 Lidové sady, Liberec

    31. května 2014 Lidové sady, Liberec       GREENFEST - Ekofestival pro vás   Zajímáte se o přírodní stavitelství, permakulturu, zdravou stravu, či alternativní energie? Chcete strávit příjemný sobotní den plný inspirativních přednášek, dílen, stánků se zajímavými produkty a...

<< 37 | 38 | 39 | 40 | 41 >>

Kontakt

Viktor Karlík
Hostišová 102
763 01 Zlín

tel. +420 605 371 737

Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru:

© 2008 - 2016 Všechna práva vyhrazena o.s. Baobaby