Ohlédnutí za konferencí Stavby z přírodních materiálů 2016

10.03.2016 01:50

Ohlédnutí za konferencí „Stavby z přírodních materiálů Praha 2016“

Poslední únorový víkend proběhla v Impact Hub Praha konference Stavby z přírodních materiálů Praha 2016“, na které se sešlo kolem 300 lidí, letos dokonce i s mezinárodní účastí. Byl to nabitý víkend, plný přednášek, užitečných informací, osobních příběhů a podnětných setkání. Složení účastníků bylo hodně různorodé, byli tu stavaři, architekti, řemeslníci, alternativci, studenti, maminky na mateřské, zahradníci, farmáři, umělci, filmaři, aktivisti.   Tak čtvrtina  účastníků  se na dotaz organizátora přihlásila k rukám od hlíny a zkušenosti s přírodním stavitelstvím. Stavět v přírodním duchu chtěli všichni. Většina návštěvníků už nějaké povědomí o přírodním stavitelství měla, přišli si však vše naposlouchat, „nakopnout se“, znovu se ujistit, že se to dá. Nejde už o nějaké tápání či experimenty, informace, odborníci i řemeslníci už se dají najít.

Atmosféru konference zachycenou na fotografiích můžete nalézt v tété fotogalerii - www.baobaby.org/konference/fotogalerie/

Konference byla informačně hodně náročná, zvláště sobotní den byl úplný maraton!  Pozvaní lektoři sdíleli své příběhy i zkušenosti, předvedli své nejnovější realizace a odpovídali na dotazy návštěvníků. Dozvěděli jsme se toho hodně o slámě, hlíně, konopí a dalších přírodních materiálech, ale také o udržitelném způsobu života, soběstačnosti, hospodaření s vodou, ekologii, filosofii. Díky velké šíři záběru témat konference, věřím tomu, že každý si odnesl jiné odpovědi či inspirace, podle toho, co zrovna u své stavby řeší. Všechny přednášky i letos nahrávala „Akademie soběstačnosti“ a budou ke zhlédnutí online.

Velký zájem jsem vnímala o témata technologií energetické úspornosti, hospodaření s vodou a komunitního způsobu života. Zvláště přednášky o hospodaření s vodou, které se konaly až ve večerních hodinách sobotního dne, byly pozorně sledovány, přesto, že poslední z přednášek končila až kolem půl desáté večer.

Novinkou letošního ročníku byla mezinárodní účast, nejen  přednášejících, ale i  návštěvníků. Dorazili hosté z Německa, Rakouska, Švýcarska, Chorvatska, Itálie, Francie,  Maďarska, Anglie, Ekvádoru, Španělska, Slovinska, Peru, Taiwanu, Mongolska, Slovenska, Polska. Celá konference byla totiž letos simultánně tlumočená do angličtiny, velký dík skvělému tlumočníkovi Josefovi  Kováčikovi, na kterého jsem slyšela jen samou chválu. Pestré zahraniční složení návštěvníků určitě celou konferenci obohatilo a přineslo nové inspirace pro přírodní tvoření i styl života.

Další novinkou konference byla úžasná nástěnka „Nabídky a poptávky“, kam mohli návštěvníci zaznamenat svou nabídku či poptávku práce,  služeb, pozemku, komunity, dovedností, pomoci atp. Z příspěvků na nástěnce je patrný celkový přátelský duch konference i kreativita návštěvníků, posuďte sami.

Plusem konference bylo také tržiště firem a materiálů v jedné z vedlejších místností Hubu, kde měli návštěvníci možnost si některé přírodní materiály osahat, podívat se na různé vzorky materiálů, vyzvědět zajímavé informace, nakoupit si literaturu.

Kromě přednášek a oficiálního programu jsem si velmi užila také sobotní večer neplánované afterparty, kdy došlo i na společný jamming, zpěv a tanec. Ráda bych také poděkovala za vynikající jídlo Mistru kuchaři Jaroslavu Bonnovi i partě z Villa Flora, kteří nás celý víkend obšťastňovali a dobíjeli vybranými dobrotami.

Přírodní stavitelství je o stavění srdcem, je to tvůrčí práce, při které se lidi krásně propojují. Milujeme věci, které tvoříme,  a většina stavitelů nakonec přijde na to, že stavba je postupný proces a nejlepší je si vše postavit sám, se svou rodinou a přáteli.  Přírodní stavitelé jsou krásní lidé se zájmem o životní prostředí, zdravý styl života, soběstačnost, ekologii, ale také o sdílení zkušeností s ostatními a hledání způsobu života prospěšného pro celou společnost. Jako návštěvník odcházím posilněna na duchu, povzbuzena na cestě, obohacena o krásná setkání. Díky vám všem za inspirující setkání, byla to radost ocitnout se ve společnosti tolika kreativních lidí!

Jsem ráda, že jsem se na přípravě konference mohla podílet i já,  mám příjemný pocit z dobře odvedené práce a již teď se těším na další ročník. Jak říkal stavitel Petr Skořepa: „Přírodní stavitelé jsou lidé pracovití a tvořiví, přes léto se věnují většinou svým stavbám a kurzům, ale na konci zimy mají jednou za rok skvělou příležitost se setkat, posdílet své zkušenosti a užít si parádní mejdan“. Doufám, že se v příštím roce znovu setkáme!

A na závěr ještě výzva pro přírodní stavitele:

Ráda bych vyzvala účastníky konference i vás ostatní, co se chystáte stavět nebo už stavíte. Podělte se o své zkušenosti se stavbou přírodního obydlí, povzbuďte i další, aby stavěli přírodně.  Média si žádají vaše příběhy, sdílejte své nadšení. Ráda vám při tom budu nápomocná.  

Nicol Vondra

Nezávislá redaktorka

777nicol@gmail.com

Facebook: Oázy života

 

Zpět

Aktuálně

  • 13.04.2015 12:42

    Nezávislá školení a diskuse odborníků od Centra pasivního domu

    Nezávislá školení a diskuse odborníků od Centra pasivního domu Do letních prázdnin Centrum pasivního domu pořádá 10 akcí. Témata? Navrhování energeticky úsporných domů, efektivní stavební dozor nebo diskuse nad vhodným zdrojem tepla pro pasivní a nulové domy. Centrum pasivního domu již několik let...

<< 29 | 30 | 31 | 32 | 33 >>

Kontakt

Viktor Karlík
Hostišová 102
763 01 Zlín

tel. +420 605 371 737

Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru:

© 2008 - 2016 Všechna práva vyhrazena o.s. Baobaby